Voorlopig geen drukjacht op wilde zwijnen Veluwe

AMSTERDAM - De drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe mag voorlopig niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald in een geding dat was aangespannen door de Faunabescherming, een fervent tegenstander van deze manier van jagen.

Minister Gerda Verburg (Natuur) besloot onlangs tegen de wens van de Tweede Kamer de drukjacht eenmalig toe te staan om het volgens haar te grote aantal zwijnen in het natuurgebied te verminderen. In het gebied lopen momenteel vier- tot zesduizend van deze beesten rond, terwijl achthonderd normaal zou zijn.

Vergunning

De Faunabeheereenheid Veluwe (FBE) had een vergunning gekregen voor deze methode van jagen, waarbij een helper de zwijnen opjaagt en een jager ze vervolgens neerschiet. De Faunabescherming had hiertegen een aantal bezwaarschriften ingediend.

De rechter heeft nu bepaald dat de jacht niet mag beginnen voordat deze zijn behandeld. Dat zou in januari gebeurd moeten zijn.

Voedsel

De voorstanders van de drukjacht stelden dat de gebruikelijke lokvoermethode niet voldoet om het grote aantal zwijnen aan te pakken. Bij die manier van jagen worden de beesten gelokt met voedsel.

De rechter liet in zijn oordeel echter zwaar meewegen dat een aantal bij de FBE aangesloten organisaties, waaronder Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, al van tevoren hadden aangegeven geen gebruik te zullen maken van hun vergunning.

Effectief

"Het is niet uit te sluiten dat de lokvoermethode niet voldoende effectief is", concludeerde de rechter hieruit. "Maar dat deze niet tijdig en met voldoende intensiteit is toegepast in dat gedeelte van de Veluwe waar de drukjacht zal worden toegepast."

Ook was de rechter niet onder de indruk van het argument dat de wilde zwijnen veel schade aanrichten en verkeersongevallen veroorzaken."Het is onvoldoende aannemelijk dat de schade met name optreedt in dat gedeelte waar de drukjacht zal worden toegepast en niet in het gedeelte waar dat niet zal gebeuren."

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil opnieuw met minister Gerda Verburg (Landbouw) praten over de beste manier om het aantal wilde zwijnen op de Veluwe te verminderen.

Kamerlid Marianne Thieme voelt zich gesterkt door de uitspraak donderdag van de rechtbank in Amsterdam dat er voorlopig geen drukjacht op de Veluwe mag plaatsvinden. Verburg stond een proef met de drukjacht eenmalig toe om een einde te maken aan overlast door het grote aantal wilde zwijnen op de Veluwe.

Wreed

Veel partijen in de Kamer noemen deze manier van jagen onnodig wreed. Ook de PvdA vindt dat, maar stemde uiteindelijk wel in met Verburgs voorstel voor drukjacht op voorwaarde dat het eenmalig zou zijn.

"Maar als uit een marginale toetsing bij de rechtbank al blijkt dat de onderbouwing van dit besluit niet goed is, dan is er iets mis", aldus Thieme. Een verzoek van de PvdD en GroenLinks om een spoeddebat te houden over de kwestie haalde het donderdag niet. De Kamer gaf Verburg tot dinsdag de tijd om de situatie uit te leggen in een brief.

Dubieus

De SP is benieuwd wat Verburg gaat doen met dit vonnis van de rechtbank. "Ze is teruggefloten, eerst door de Tweede Kamer en nu door de rechtbank. Staatsrechtelijk was het al een dubieus besluit, want we hebben niet voor niets een motie van afkeuring ingediend. Dit is diep triest, ze had beter meteen kunnen luisteren, dan was dit niet gebeurd", aldus Kamerlid Krista van Velzen.

Ook de PvdA is benieuwd naar de reactie van Verburg. "Ze kan hier niet aan voorbij gaan. De minister vond dit besluit nodig omdat er op de Veluwe een uitzonderingssituatie zou zijn. Als dat toch niet zo blijkt te zijn, heb je wel een andere situatie", meent PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi.

Tip de redactie