Vijf jaar cel en tbs voor doden 4-jarig kind

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 41-jarige Charita van B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. De vrouw heeft op 2 mei haar 4-jarige zoontje Lucas met een kussen doodgedrukt.

De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank wil dat onmiddellijk wordt begonnen met de tbs met dwangverpleging.

Drukke leven

Van B. heeft bekend dat ze haar zoontje heeft omgebracht. Ze zag naar eigen zeggen geen andere uitweg omdat ze altijd moe was en niet van hem kon genieten. Ze kon haar kindje niet voldoende aandacht geven en wist niet hoe ze de benodigde hulp moest inplannen in haar drukke leven. "Ik dacht: dit is wat ik moet doen, dan zijn we gered", zei ze tijdens de zitting twee weken geleden.

Nadat ze haar zoontje had gedood, wilde de vrouw zichzelf ombrengen door het eten van een salade van lelietjes van dalen. Die stonden in de top 10 van giftigste plantjes. Dat lukte niet, waarop ze vanuit Amsterdam de trein naar Zandvoort nam en de zee inliep. Tot haar grote frustratie werd ze ontdekt en haalde de reddingsbrigade haar uit het water.

Problemen

Van B.'s leven bleek tijdens de zitting een aaneenschakeling van problemen. Haar moeder stierf toen ze vier jaar oud was, haar stiefmoeder pestte haar en de vader bood ook allesbehalve een veilige omgeving.

Ze deed, ook op zeer jonge leeftijd, diverse zelfmoordpogingen en had de een na de andere relatie. Uit een daarvan kwam haar 13-jarige dochter voort, die vlak voor de dood van Lucas uit huis was geplaatst omdat het niet langer ging.

Borderline

Uit rapporten van deskundigen blijkt dat Van B. bovendien een borderline-stoornis heeft, twintig jaar leefde met een eetstoornis en kampte met gevoelens van eenzaamheid, depressie en onrust.

Tip de redactie