Nederland schond rechten gegijzelde journalist

STRAATSBURG - De Nederlandse justitie heeft de rechten van journalist Koen Voskuil geschonden door hem in 2000 achttien dagen vast te houden omdat hij weigerde een bron te onthullen.

Dat heeft het Europese Hof van de Mensenrechten in Straatsburg donderdag unaniem uitgesproken. Een verzoek van Voskuil om genoegdoening wezen de rechters van het Hof af.

Volgens het Hof was er sprake van een schending van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 van de Europese Conventie van mensenrechten) en een van een schendig van het recht op vrijheid en veiligheid (artikel 5.1 van de Conventie).

Identiteit

Journalist Koen Voskuil, in 2000 verslaggever van de gratis krant Sp!ts, werd op 22 september van dat jaar door justitie in Amsterdam gedurende achttien dagen gegijzeld gehouden, omdat hij weigerde de identiteit van een bron prijs te geven.

Mink K.

In Sp!ts had Voskuil een politieagent anoniem geciteerd, die zei dat de politie onder valse voorwendselen een Amsterdamse woning had betreden, waar ze vervolgens een enorm wapenarsenaal aantrof. Mink K. werd voor betrokkenheid bij de zaak tot ruim drie jaar cel veroordeeld.

Op 9 oktober 2000 besloot het gerechtshof in Amsterdam dat aan de verklaring van Voskuil "geen geloof kon worden gehecht" en werd hij op vrije voeten gesteld. Sp!ts en de journalistenvakbond NVJ begonnen daarop een procedure bij het Europese Hof van de Mensenrechten in Straatsburg.

Democratie

Het Hof werd in 1959 opgericht door de lidstaten van de Raad van Europa. Dat is de organisatie van 47 Europese landen die streven naar meer democratie en eerbiediging van de mensenrechten in Europa.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie