Gevaarlijke gehandicapten krijgen eigen verpleeghuis

EMMELOORD - Verstandelijk gehandicapten met onbegrepen en gevaarlijk gedrag kunnen vanaf eind 2009 terecht in een gespecialiseerd verpleeghuis in Emmeloord. Dat hebben Zorggroep Oude en Nieuwe Land en Stichting Trajectum donderdag bekendgemaakt.

Verpleeghuis Schokkerbrink biedt plaats aan honderd mensen uit heel Nederland. De doelgroep zit nu meestal op de verkeerde plek, vertelt bestuursvoorzitter Ben Welling van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

"Deze mensen verblijven bijvoorbeeld in psychiatrische inrichtingen, woonvoorzieningen voor gehandicapten en verpleeghuizen." Volgens de voorzitter eindigt het nu vaak "in bijvoorbeeld het vastbinden op een stoel en te veel medicijnen." Dit komt omdat het personeel in verpleeghuizen niet geschoold is voor deze doelgroep met hersenletsel, aldus Welling.

Uniek

Dat de twee instellingen samen een gespecialiseerd verpleeghuis bouwen, is volgens hen uniek. De zorggroep richt zich onder meer op verpleeghuiszorg en de stichting op licht verstandelijk gehandicapten met risicovol en onbegrepen gedrag. "De deskundigheid is er wel, maar werd tot nu toe niet samengebracht", liet Welling weten.

Tip de redactie