Colombia stopt vredesmissie Chavez (video)

BOGOTA - Colombia heeft een punt gezet achter de bemiddelingspoging van de Venezolaanse president Hugo Chavez tussen de Colombiaanse regering en de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. President Alvaro Uribe beschouwt de bemiddeling door Chavez als beëindigd, maakte het kantoor van Uribe donderdag bekend.

http://www1.nu.tv/home/video/show/8357 Chavez poogde sinds augustus een ruil tot stand te brengen tussen gevangen rebellen en gegijzelden in handen van de FARC. Eerder deze week had president Uribe zijn ambtgenoot nog te verstaan gegeven dat deze slechts tot 31 december de tijd heeft om met de FARC te onderhandelen.

De Colombiaanse president trok zijn handen af van Chavez omdat die rechtstreeks contact zocht met de commandant van het Colombiaanse leger.

Betancourt

Chavez wilde de FARC ertoe bewegen tientallen door de beweging ontvoerde mensen vrij te te laten. Onder hen zijn drie Amerikanen en de Colombiaans-Franse Ingrid Betancourt, die eerder kandidaat was voor het presidentschap van Colombia. In ruil daarvoor zou de regering-Uribe vijfhonderd gevangen FARC-strijders moeten vrijlaten.

Betancourt werd in februari 2002 ontvoerd, toen ze campagne voor de presidentsverkiezingen voerde. Chavez zei maandag dat hij vermoedt dat zij nog leeft, maar dat het harde bewijs daarvoor ontbreekt.

Tip de redactie