Demonstratie extreemrechts in Amsterdam van de baan

AMSTERDAM - De geplande demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) zaterdag in Amsterdam-West gaat niet door.

De actievoerders mochten van burgemeester Job Cohen alleen op het afgelegen Orlyplein, vlakbij treinstation Sloterdijk, protesteren. De rechts-extremische groep gaat daar echter niet mee akkoord, aldus een verklaring woensdag.

Slotervaart

De NVB wilde midden in het stadsdeel Slotervaart demonstreren tegen de recente ongeregeldheden daar. Nadat een politieagente op het politiebureau aan het August Allebéplein uit zelfverdediging de 22-jarige, Marokkaanse Bilal B. doodschoot, staken jongeren verscheidene nachten auto's in brand.

Risico

Cohen oordeelde dat de demonstratie wegens het grote risico op vechtpartijen met tegenstanders echter niet in Slotervaart zelf, maar aan de rand van Amsterdam-West moest plaatsvinden. "Wij laten onze achterban niet op een achteraf-pleintje verzamelen om daar in het luchtledige onze boodschap en ons ongenoegen te verkondigen", reageert de NVB in de verklaring. De groep gaat nu juridische stappen nemen.

Een demonstratie van de NVB op het Surinameplein in Amsterdam-West liep eind september nog uit op een fikse knokpartij. Hoewel de politie in groten getale aanwezig was, wisten extreemlinkse tegenstanders en Ajax-hooligans de actievoerders aan te vallen. Daarbij raakten drie aanhangers van extreemrechts gewond.

Tip de redactie