Joran van der Sloot weer gearresteerd

ARNHEM - Joran van der Sloot is woensdag in Arnhem aangehouden als verdachte in de verdwijningszaak van Natalee Holloway. Het Landelijk Parket heeft dat laten weten.

De arrestatie volgde op een verzoek van het Openbaar Ministerie op Aruba. Volgens het parket heeft nader onderzoek op Aruba nieuwe bewijzen opgeleverd.

Reden voor de aanhouding van Van der Sloot is volgens het OM zijn betrokkenheid bij doodslag dan wel (zware) mishandeling van het spoorloos verdwenen meisje met de 'dood ten gevolge hebbend'.

Op Aruba werden woensdag ook de twee broers Deepak en Satish K. op dezelfde gronden aangehouden, zo liet de hoofdcommissaris van politie op het eiland woensdag weten. Samen met Joran van der Sloot en de twee broers ging de 18-jarige Natalee op 30 mei de nacht in. Ze werd daarna nooit meer teruggevonden.

Onderzoek

Nadat het onderzoek in deze zaak vorig jaar in een impasse raakte, deden de Arubaanse autoriteiten een verzoek om steun aan het Korps Landelijke Politiediensten in Nederland. Dat stelde een team van twintig personen samen dat van april tot en met juni 2007 onderzoek deed op Aruba, onder meer bij het ouderlijke huis van Van der Sloot op Aruba. Het is niet bekend of daar het nieuwe bewijsmateriaal is gevonden.

De officier van justitie op Aruba wilde niet ingaan op de aard van het nieuwe bewijs. "Er is onderzoek verricht. Daarbij is nieuw materiaal naar boven gekomen, waarmee de verdachten de komende dagen worden geconfronteerd", zei de officier woensdagavond.

Volgens het OM passen de aanhoudingen in het besluit voor het einde van het jaar een definitieve beslissing te nemen over de vervolging van de verdachten.

Strand

Van der Sloot (20) werd in 2005 ook al een keer aangehouden. Bij gebrek aan bewijs werd hij vrijgelaten. Van der Sloot zou haar na het avondje stappen naar eigen zeggen op het strand alleen hebben achtergelaten. In eerste instantie loog hij daarover tegenover de politie.

Hij wordt nu verdacht van betrokkenheid bij doodslag op het Amerikaanse meisje dat eind mei 2005 op Aruba verdween. Aruba heeft om uitlevering gevraagd. Volgens de officier van justitie moet Van der Sloot binnen acht dagen op Aruba zijn. Dat is volgens haar binnen de binnen het koninkrijk vastgestelde termijn van bewaring.

Boek

De politie arresteerde sinds de verdwijning in totaal tien mensen, maar inmiddels waren die allemaal weer vrijgelaten. Eerder dit jaar verscheen een boek waarin Joran van der Sloot zijn versie van het verhaal uit de doeken doet. Hij biedt daarin zijn excuses aan tegenover de familie van Holloway. Ook de vader van Joran, Paul, zat in 2005 enkele dagen vast in verband met de verdwijning.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie