Nader onderzoek in Decemberproces afgewezen

PARAMARIBO - De rechter-commissaris stelt geen nader onderzoek in naar het afgesloten gerechtelijk vooronderzoek in het strafproces van de Decembermoorden. Een raadkamer van het Hof van Justitie in Paramaribo heeft het verzoek van drie verdachten woensdag afgewezen.

Advocaat John Kraag vroeg vorige week om nader onderzoek namens zijn cliënten, de militair Arthy Gorré, de in Nederland wonende ex-militair John Hardjoprajitno en de burger Dick de Bie. Deze drie verdachten twijfelen aan het waarheidsgehalte, de deugdelijkheid en de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen in het gerechtelijk vooronderzoek.

Confrontatie

Nader onderzoek, waarbij tijdens verhoren een confrontatie tussen getuigen en verdachten zou moeten plaatsvinden, zou volgens de drie verdachten essentieel zijn voor de waarheidsvinding. Het gerechtelijk vooronderzoek, dat in 2000 begon, is in december 2004 afgesloten.

Strafproces

Het strafproces inzake de Decembermoorden van 1982 begint volgende week vrijdag op de marinebasis Boxel, die als zittingszaal voor de krijgsraad is ingericht. Drie van de 25 verdachten, die zich vermoedelijk in het buitenland bevinden, hebben geen dagvaarding ontvangen. Bij de ingang van de zittingszaal zijn de dagvaardingen opgeplakt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie