NASIRIYA - Amerikaanse mariniers hebben vrijdag in de zuidelijke stad Nasiriya bij een controlepost twee kinderen doodgeschoten. De militairen openden uit angst voor een zelfmoordaanslag het vuur op een auto die weigerde te stoppen. De kinderen zaten in het voertuig.

Kapitein Jay Delarosa van de 15e Marine Expeditie Eenheid zei dat negen andere inzittenden van het minibusje gewond raakten. In de wagen werden geen wapens gevonden. De militaire zegsman noemde het incident een "treurige vergissing".

De Arabische televisiezender al-Jazeera meldde intussen dat in de hoofdstad Bagdad twee Amerikaanse mariniers en een onbekend aantal Irakezen zouden zijn omgekomen toen raketten die door de Amerikanen zouden worden vernietigd, voortijdig ontploften. Het wapentuig was achtergelaten door leden van de Republikeinse Garde. Het incident in de woonwijk zou donderdagavond zijn geweest.

Door de explosie werden ongeveer twintig huizen en een Amerikaanse tank vernietigd. Volgens een ooggetuige had de plaatselijke bevolking de Amerikanen gevraagd de raketten weg te halen. De mariniers stonden er echter op ze ter plaatse te vernietigen. Het bericht kon nog niet worden bevestigd door het Amerikaanse leger.