Defensie ontvangt 190 schadeclaims veteranen

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft 190 schadeclaims ontvangen van veteranen over de nazorg na militaire missies. De veteranen zijn daarvoor in zee zijn gegaan met de letselschadeadvocaten van de Palsgroep.

Een woordvoerder van Defensie bevestigde woensdag een bericht hierover in NRC Handelsblad. De woordvoerder beticht de advocaten van het bedrijven van "commercie over de rug van veteranen".

Verwachtingen

Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) waarschuwde veteranen met psychische problemen al eerder voor te hooggespannen verwachtingen van slepende rechtzaken.

Volgens de staatssecretaris moet elk individueel geval apart worden bekeken en is het moeilijk om algemene uitspraken te doen over de aansprakelijkheid van Defensie.

Zorgplicht

Van der Knaap ontkent niet dat Defensie een zorgplicht heeft voor veteranen met psychische aandoeningen die het gevolg zijn van een uitzending. Deze week stelde hij de Tweede Kamer voor de regeling om voor zogenoemde restschade in aanmerking te komen te versoepelen.

Op dit moment kunnen militairen bij wie na twintig jaar een diagnose is gesteld, Defensie niet meer aansprakelijk stellen voor die schade. In hetnieuwe voorstel vervalt die termijn. Militairen die voor 1 juli op een missie zijn geweest kunnen een dergelijke claim indienen binnen vijf jaar na het stellen van de diagnose. Ook als dat 25 jaar na de uitzending gebeurt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie