Hele hoofdbestuur VVD stapt op

DEN HAAG - Het hele hoofdbestuur van de VVD heeft besloten in mei op te stappen. Het doet dit in navolging van partijvoorzitter Jan van Zanen die woensdag bekendmaakte ook in mei te stoppen.

Het hoofdbestuurder heeft hier unaniem voor gekozen, zei een woordvoerder van de VVD woensdag. "Het hoofdbestuur wil nu ruimte maken voor een nieuwe ploeg."

Mandaat

Van Zanen had een mandaat tot 2009 en stopt eerder omdat de "tropenjaren" die hij als VVD-voorzitter achter de rug heeft veel van hem en zijn omgeving hebben gevraagd. Ook de interne perikelen bij de VVD spelen een rol, aldus zijn woordvoerder.

Het VVD-bestuur ligt onder vuur door de affaire rond Rita Verdonk. Veel leden verwijten het bestuur dat het onvoldoende heeft gedaan om haar voor de fractie te behouden.

VVD-congres

Tijdens het VVD-congres van 8 december wordt er waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen het bestuur ingediend door het Staphorster raadslid Jan Talen. VVD-erelid Hans Wiegel heeft eveneens op het vertrek van het bestuur aangedrongen, zo lekte woensdag uit.

De brief van Wiegel heeft op het besluit van Van Zanen geen invloed gehad, zegt zijn woordvoerder. Van Zanen had zijn besluit al in het weekend genomen.

Nederlaag

Van Zanen trad in 2003 aan als VVD-voorzitter, als opvolger van Bas Eenhoorn. Onder zijn voorzitterschap leed de partij zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als de Tweede Kamerverkiezingen een forse nederlaag. De lijsttrekkersstrijd tussen Mark Rutte en Verdonk zorgde vorig jaar voor veel onrust bij de partij.

Van Zanen (46) vervult het voorzitterschap van de VVD parttime. Hij is ook burgemeester van Amstelveen.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte zegt het besluit van Van Zanen te respecteren. Hij heeft er begrip voor dat de tropenjaren van de partijvoorzitter hun tol hebben geëist.

Tip de redactie