GroenLinks blijft tegen verlenging Uruzgan

DEN HAAG - GroenLinks wijst militair optreden in Afghanistan niet volledig af, maar blijft tegen de huidige missie in Uruzgan en is ook tegen verlenging. Volgens de partij is de militaire inzet van Nederland en de bondgenoten in Afghanistan voorlopig nog nodig, maar moet deze worden beperkt tot defensieve presentie en opleidingstaken.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zal donderdag tijdens de behandeling van de Defensiebegroting voor volgend jaar op de notitie reageren.

GroenLinks steunde eerder de Nederlandse inzet in het noorden van Afghanistan wel. De partij blijft er echter bij dat ISAF veel meer geld en aandacht moet schenken aan diplomatie en wederopbouw door niet-militairen.

Bovenal is hiervoor politieke wil vereist, stelt Kamerlid Mariko Peters. Dat betekent de bereidheid om met de Taliban te onderhandelen, de krijgsheren aan te pakken en Pakistan onder druk te zetten.

Dat zijn complexe processen, die een lange adem zullen vergen. "De huidige militair gedomineerde aanpak is zinloos. GroenLinks zal altijd wel diplomatieke en wederopbouwinspanningen steunen."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie