Franse ex-president Chirac vervolgd (video)

PARIJS - Het Franse Openbaar Ministerie heeft strafvervolging ingesteld tegen de gewezen Franse president Jacques Chirac. Het voormalige staatshoofd wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd in de tijd dat hij nog burgemeester van Parijs was (1977-1995).

Dat meldde de Franse televisiezender France 2 woensdag. Hij wordt vervolgd wegens het wegsluizen van fondsen, stelde de zender op zijn website.

De 74-jarige Chirac werd eerder op woensdag door een onderzoeksrechter in Parijs gehoord. Dat verhoor vond plaats in het kader van een officieel onderzoek naar verdachte uitgaven en verduistering bij de gemeente Parijs ten tijde van zijn burgemeesterschap.

Onschendbaarheid

Chirac verloor in juni zijn politieke onschendbaarheid na twaalf jaar presidentschap. Het was toen al duidelijk dat hij waarschijnlijk in meerdere zaken zou worden gehoord.

In juli is Chirac al verhoord in een andere zaak rond de duistere boekhouding van de gemeente. Het is de eerste keer dat er een gerechtelijk vooronderzoek is ingesteld naar een oud-president van Frankrijk.

Partijgenoten

Het onderzoek richt zich ook op het verlenen van functies aan partijgenoten of andere connecties.

Chirac verdedigde zich woensdag in het dagblad Le Monde en schreef dat hij "achter de werving van personeelsleden stond omdat deze uitstekende mannen en vrouwen hem gingen helpen Parijs te revitaliseren".

De advocaat van de staatsman zegt dat Chirac zich persoonlijk "niet heeft verrijkt" en dat hem geen blaam treft, aldus France 2.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie