Brandweer wil vaker hulp burger bij ramp

ARNHEM - Professionele hulpverleners zouden bij een ramp of grootschalig incident vaker gebruik moeten maken van mensen die te hulp schieten.

Zeker in de eerste minuten na een ramp zijn burgers goed in staat elkaar te helpen.

Dat stelde voorzitter Jac Rooijmans van de Programmaraad Crisisbeheersing & Rampenbestrijding van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) woensdag in De Telegraaf. Bij een ramp komen hulpdiensten volgens hem vaak handen te kort.

Afzetting

Behulpzame mensen worden echter al snel achter de afzetting verwezen om te voorkomen dat ze de hulpverleners voor de voeten lopen.

"Je schakelt daarmee een enorm potentieel aan hulpkrachten uit. Dat is jammer", aldus brandweercommandant Rooijmans. Mensen kunnen niet bij elke crisis helpen, maar er zijn allerlei scenario's denkbaar waar ze wel kunnen assisteren. Zo kunnen ze slachtoffers in een personenauto vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Inzet

De voorzitter van de NVBR, Caroline van de Wiel, is het met Rooijmans eens. Bij haar aantreden eerder dit jaar benadrukte ze al dat goedwillende burgers bij talloze crises bewijzen dat ze goed in staat zijn een nuttige rol te spelen. Volgens haar kunnen hulpverleners niet zonder die inzet.

"Het is echt een fabeltje, een mythe, dat je burgers bij calamiteiten in twee groepen kunt indelen: Degenen die in paniek raken en degenen die gaan plunderen. Integendeel, we kunnen en moeten ervan profiteren dat burgers zich actief opstellen", aldus Van de Wiel.

Tip de redactie