Spoeddebat over uitstel ontslagplan

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte wil een spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos over de afspraken die dinsdag in het kabinet zijn gemaakt over de versoepeling van het ontslagrecht. GroenLinks en D66 steunen het verzoek.

Balkenende maakte dinsdagavond na coalitieoverleg bekend dat een besluit over het ontslagrecht voorlopig van de baan is. Het kabinet stelt een commissie in die voor 1 juni moet adviseren over maatregelen om meer mensen aan de slag te krijgen.

Impasse

Het kabinet wil op deze manier een einde maken aan de impasse die al weken bestond over het ontslagplan van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

De politieke tegenstelling hierover verlamde de besluitvorming over andere belangrijke onderwerpen, zoals de verhoging van de lerarensalarissen of de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.

Aantasting

Donner wilde het voor bedrijven makkelijker maken personeel te ontslaan. De minister denkt dat ze dan ook eerder weer mensen aannemen. De PvdA is mordicus tegen deze aantasting van de ontslagbescherming en ook de ChristenUnie voelt er niets voor.

Nederlaag

Volgens de VVD heeft Donner nu "een enorme nederlaag geleden". "Iedereen weet: Van uitstel komt afstel", aldus Rutte. Volgens D66 regeert de angst bij dit kabinet.

Energie

De regeringspartijen leggen de gemaakte afspraken op hun eigen manier uit. Volgens de PvdA is de versoepeling van het ontslagrecht nu definitief van de baan. Volgens PvdA-leider Bos willen de drie regeringspartijen hun energie niet steken in "dingen waar we het niet over eens zijn".

Bos en PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar denken dat "een commissie die verstandig is" niet opnieuw zal voorstellen het ontslagrecht te hervormen.

Donner sloot dat echter allerminst uit. De CDA-bewindsman heeft de afgelopen tijd steeds betoogd dat het alleen lukt meer mensen aan het werk te krijgen als het ontslagrecht wordt versoepeld. Hij herhaalde dat dinsdagavond weer.

Koehandel

Bos en Tichelaar ontkenden dinsdag dat er koehandel heeft plaatsgehad met andere dossiers, zoals belastingverhogingen voor de hoogste inkomens. Woensdag, bij het debat over het belastingplan, concludeerde de oppositie dat er wel degelijk afspraken zijn gemaakt in de coalitie om tegemoet te komen aan bezwaren van het CDA.

Belastingaftrek

Op aandringen van de grootste regeringspartij wordt de belastingaftrek van pensioenpremies voor de hoogte inkomens niet beperkt. Een hogere belasting voor eigenaren van dure huizen gaat geleidelijker in. GroenLinks-Kamerlid Kees Vedrik eiste woensdagochtend een spoeddebat hierover met Bos.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie