Amsterdamse politie doet proef met geheugendetector

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie gebruikt volgend jaar bij wijze van proef zogeheten geheugendetectoren bij onderzoeken. Daarmee kan zij meten of verdachten of getuigen aan hen voorgelegde informatie al kennen.

Projectleider Thinka Bethlem bevestigde woensdag een bericht van die strekking in Het Financieele Dagblad.

Door naar de spanning van de huid en de ademhaling van verhoorde personen te kijken, ziet de politie of zij zaken weten die bijvoorbeeld alleen bij de dader van een misdrijf bekend kunnen zijn. Als iemand blijkt te liegen, kan diegene nog eens nader aan de tand worden gevoeld. Onschuldigen kunnen echter eerder naar huis. De politie ziet immers sneller dat zij inderdaad van niets weten.

Vrijwillig

De proef gebeurt in samenwerking met de Universiteit Maastricht. De verhoorde personen hoeven alleen op vrijwillige basis mee te doen. Het is de bedoeling dat minstens enkele tientallen, maar mogelijk enkele honderden verdachten of getuigen een geheugendetectortest ondergaan.

Deze nieuwe methode moet de politie vooruit helpen tijdens onderzoeken. Zij zal de resultaten niet als bewijslast gebruiken. Wettelijk is dat ook niet toegestaan.

Leugendetector

Bethlem benadrukt overigens dat een geheugendetecor niet hetzelfde is als een leugendetector. De eerste meet cognitieve processen in de hersens, de tweede kijkt naar emotionele processen. Leugendetectoren zijn volgens haar bovendien erg onbetrouwbaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie