ANWB waarschuwt wintersporter voor extreme boete

DEN HAAG - Snelheidsduivels op weg naar hun wintersportbestemming in Oostenrijk moeten dit jaar rekening houden met een boete die kan oplopen tot bijna 2200 euro. Daarvoor waarschuwde de ANWB woensdag.

Sinds kort geldt in het alpenland een nieuwe wet, waarbij de wegbeheerder snelheidsbeperkingen kan instellen als de luchtkwaliteit onder een bepaalde grens zakt.

Op een aantal snelwegen gaat de maximumsnelheid dan omlaag van 130 naar 100 kilometer per uur. Een snelheidsovertreding is dan ook een milieudelict, waarna de boete drie keer zo hoog wordt.

Milieudelict

De maximale boete voor een snelheidsovertreding bedraagt in Oostenrijk 726 euro. Als ook sprake is van een milieudelict stijgt de maximumboete naar 2180 euro.

Desnoods wordt dat bedrag geïnd in Nederland, want vanaf 1 december werkt het Centraal Justitieel Incassobureau samen met de collega's in Oostenrijk. "De wintersportvakantie kan dit jaar erg duur worden", aldus een ANWB-woordvoerder.

Oostenrijk

Oostenrijk is met voorsprong het meest populaire wintersportland. Ongeveer een half miljoen Nederlanders gaan er deze winter heen en een grote meerderheid doet dat met de auto.

Tip de redactie