Nationaal onderzoek naar salafisme

DEN HAAG - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) laat een landelijk onderzoek doen naar het salafisme, een ultraorthodoxe stroming in de islam.

De organisatie wil zo meer te weten komen over de verschijningsvormen van het salafisme en de invloed daarvan op mensen. Dat heeft een woordvoerster van de NCTb, die onder het ministerie van Justitie valt, woensdag gezegd.

De eerste resultaten van het onderzoek onder alle moslims in Nederland worden volgend najaar verwacht. De Universiteit van Amsterdam gaat het onderzoek vrijwel zeker uitvoeren in opdracht van de NCTb.

Invloed

De invloed van het salafisme neemt toe, bleek eerder. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), die in oktober een rapport over de opkomst van het 'islamitisch neoradicalisme' publiceerde, zijn naar schatting 20.000 tot 30.000 moslims vatbaar voor de radicale en onverdraagzame boodschap van de salafisten.

Lezingen

Er is een harde kern van vijftien à twintig salafistische predikers die door het land lezingen houden in dertig tot 35 moskeeën en diverse jongerencentra. Verder zijn er nog eens circa twintig predikers in opleiding.

Salafisten streven naar terugkeer naar de 'zuivere' islam zoals die was ten tijde van de profeet Mohammed en de eerste eeuwen daarna.

Insteek

Het wetenschappelijke onderzoek doet volgens de NCTb-woordvoerster niets af aan het onderzoek dat de AIVD heeft verricht, maar zal een andere, meer sociaal-antropologische insteek hebben.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie