Alarmerende opmars Taliban in Afghanistan

LONDEN - De veiligheidsituatie in Afghanistan verkeert in een diepe crisis. De fundamentalistische Taliban-rebellen zijn sterk in opmars, vooral in het zuiden. Meer dan de helft (54 procent) van het Afghaanse land herbergt momenteel "een permanente aanwezigheid" van de Taliban.

In sommige delen zijn ze de facto de enige en onbedreigde autoriteit, met vergaande controle over zaken als infrastructuur, de lokale economie en de burgers. Dat is de conclusie van een naar eigen zeggen "treurig rapport" van de toonaangevende internationale denktank Senlis Council over Afghanistan.

Toename

In een toelichting drong de organisatie er woensdagmiddag bij de Nederlandse regering nadrukkelijk op aan de komende jaren met militairen in Afghanistan te blijven. Volgens Senlis moet Nederland vooral ook aandringen op een "ruime toename" van het aantal NAVO-troepen in Uruzgan, de provincie waar Nederland vooral actief is.

De organisatie, die het rapport woensdag presenteerde in Londen, stelt vast dat ondanks de aanwezigheid van een grote internationale Navo- en Amerikaanse troepenmacht - en ondanks grootschalige investeringen - het land weer in handen dreigt te vallen van de Taliban.

Navo-Plus-troepenmacht

Het aantal buitenlandse militairen moet volgens Senlis zo snel mogelijk worden verdubbeld tot zeker 80.000, waarbij ook moslimlanden troepen moeten leveren, een zogeheten Navo-Plus-troepenmacht.

Restrictieve mandaten, die onder meer gevechtshandelingen in Afghanistan verbieden, kunnen volgens Senlis niet langer en de militairen moeten een grotere rol krijgen in de bescherming van hulporganisaties en bij het verdelen van hulpgoederen.

Nederland

Alle Navo-landen moeten in de ogen van Senlis verplicht troepen leveren. De organisatie noemt Nederland als een toonaangevend land dat - zoals de denktank uitrekende - momenteel 2,3 soldaat levert per miljard dollar aan bruto binnenlands product.

Zo'n bijdrage naar rato van economische activiteit zou een mooie formule zijn voor andere naties, vindt Senlis.

Internationale inspanningen voor de wederopbouw van Afghanistan zijn in de praktijk tot dusver onvoldoende effectief gebleken. Er is volgens Senlis zelfs sprake van een regelrechte sabotage door de Taliban van de NAVO-missie. In Uruzgan is volgens Senlis ook nog "geen duurzame overwinning" geboekt op de Taliban.

Rekruten

De Taliban hebben goed gekeken naar de situatie in Irak en ze worden steeds effectiever met hun guerrillatactieken, met bermbommen en zelfmoordaanslagen. De nog altijd slecht gecontroleerde grens tussen Afghanistan en Pakistan zorgt bovendien nog steeds voor een constante stroom van nieuwe - door al-Qaeda-ideologie geïnspireerde - rekruten vanuit Pakistan.

Senlis stelt dat het intussen niet meer de vraag is ├│f de Taliban zullen terugkeren in de straten van de hoofdstad Kabul, maar wanneer dat gebeurt en in welke vorm.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie