Justitie wil lijst met 'most wanted' (video)

MIDDELBURG - Hoofdofficier van justitie Diederik Greive van het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg wil een openbare lijst instellen met daarop de gegevens van ontsnapte criminelen en verdachten van zware misdrijven.

Greive, ook voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Opsporingsberichtgeving, zei dat woensdag in een interview met het AD.

Volgens Greive is Nederland terughoudend geweest met opsporingsberichtgeving. "We hebben de privacy zwaar laten wegen. Nu merk je dat mensen eerder bereid zijn bepaalde privacy op te geven. De maatschappij zegt dat we zo'n middel maar moeten inzetten als je er erger mee voorkomt.

Deze lijst zou volgens ons een goede bijdrage kunnen leveren aan de opsporing", aldus Greive. Zo'n 'most wanted'-lijst wordt al langer gebruikt in landen als Amerika.

Spelregels

Het college van procureurs-generaal, de leiding van het OM, komt met een nieuwe Aanwijzing Opsporingsberichtgeving, waarin de juridische spelregels staan. De huidige aanwijzing stamt uit 2004 en is nog in werking tot 15 december volgend jaar.

"Het ademt nog de sfeer van de jaren '90. Alle ontwikkelingen op internetgebied zitten er bijvoorbeeld niet in. De snelheid en dynamiek zijn veel groter", aldus Greive.

Standpunt

Het college van procureurs-generaal heeft nog geen standpunt ingenomen over de eventuele inzet van een openbare lijst van meest gezochte personen. Het college wacht de voorstellen van de selectiecommissie eerst af, aldus de woordvoerder.

De PVV in de Tweede Kamer heeft inmiddels schriftelijke vragen over het idee gesteld aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). De fractie wil weten waarom hij "zo traag" is met de invoering van dit middel tegen criminelen, waar de PVV al herhaaldelijk om heeft gevraagd. Wat de partij betreft, komen de criminelen al vanaf januari op internet te staan en mag dat niet pas eind volgend jaar gebeuren.

Tip de redactie