OM seponeert zaak verdachte moord Hoogland

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen Boneka B., verdacht van de moord op Martin Hoogland, geseponeerd. Dat heeft de advocate van B., Bénédicte Ficq, dinsdag bekendgemaakt.

B. werd in juni 2006 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Hoogland. Hij zat daarvoor enkele maanden in voorarrest.

Martin Hoogland, die na zijn voortijdig beëindigde carrière bij de Amsterdamse politie in het criminele milieu belandde, werd in maart 2004 tijdens een verlof van zijn detentie in Hoorn van zijn fiets geschoten. Hij zat een gevangenisstraf van twintig jaar uit wegens de moord op mafiabaas Klaas Bruinsma (geliquideerd in 1991) en de moord op drugshandelaar Tony Hijzelendoorn (1992).

Bewijs

Volgens Ficq is de strafvervolging van haar cliënt gestaakt wegens gebrek aan bewijs. De raadsvrouw heeft van meet af aan betoogd dat politie en justitie geen geldige redenen hadden om B. tot verdachte te bestempelen. Hij voldeed niet aan het signalement van de schutter (justitie beschikte over vrij goede camerabeelden) en had bovendien een sluitend alibi.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie