DEN HAAG - De regeringscoalitie wil dinsdagavond een einde maken aan de al vele weken durende impasse over de versoepeling van het ontslagrecht.

De top van het kabinet en de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie komen bijeen in het torentje van premier Jan Peter Balkenende om knopen door te hakken.

Ingewijden houden er rekening mee dat het conflict over het ontslagrecht enige tijd wordt "geparkeerd". Daardoor ontstaat politieke ruimte om een besluit te nemen over een aantal andere 'hoofdpijndossiers', zoals de verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan en de lerarensalarissen.

Over het ontslagrecht kan dan nog een tijdje worden nagedacht. Mogelijk kan een commissie de kwestie nog eens bestuderen.

Donner

Die draait om het plan van CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken om het voor werkgevers mogelijk te maken personeel makkelijker te ontslaan. Hij denkt dat ze eerder nieuwe mensen in dienst nemen als ze er ook weer soepeler vanaf kunnen.

De PvdA is echter mordicus tegen het aantasten van de ontslagbescherming en heeft al met een kabinetscrisis gedreigd. Ook de ChristenUnie wijst het plan van Donner af.

Topoverleg

Het ontslagrecht is de laatste weken al twee keer onderwerp geweest van politiek topoverleg in de coalitie, maar de partijen naderden elkaar geen millimeter. De discussie verlamde intussen de besluitvorming over andere belangrijke onderwerpen.

Donner noemde dinsdagochtend uitstel "een mogelijke oplossing". Hij voegde er wel meteen aan toe dat mensen die nu weinig kans maken op een baan dan in de kou blijven staan. De optie van uitstel was toen bij vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA in de Tweede Kamer onbekend.

Analyse

Zij stelde wel dat de PvdA altijd heeft gezegd dat Donners plan eerst van tafel moet om een goede analyse van de arbeidsmarkt te maken en meer mensen aan het werk te helpen.

Het eventueel parkeren van de hervorming van het ontslagrecht is volgens VVD-leider Mark Rutte "een enorme nederlaag voor Donner. Iedereen weet het: van uitstel komt afstel. Dit is niet alleen slecht nieuws voor het CDA maar vooral ook voor alle mensen die aan de kant staan en blijven staan", zegt hij.