Nederland spreekt Japan aan op walvisvaart

AMSTERDAM - Nederland gaat de Japanse regering oproepen te stoppen met de walvisjacht. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag na vragen van de SP.

Japan is zondag weer begonnen met de jacht in de Stille Zuidzee. Het zou gaan om wetenschappelijk onderzoek. Voor het eerst sinds 1963 wordt het moratorium op de vangst van bultruggen geschonden. De Japanse vloot heeft onder meer de opdracht vijftig bultruggen te doden. Ook wil het land ruim negenhonderd dwergvinvissen harpoeneren.

Verhagen liet de Kamer dinsdag weten dat de Nederlandse regering altijd tegenstander van de walvisvaart is geweest. Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vraagt Japan namens het kabinet op te houden met het jagen op de beschermde zeezoogdieren.

Sancties

Vorig jaar had heeft toenmalig minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) de Japanse regering te kennen gegeven dat Nederland onder alle omstandigheden tegenstander is van de walvisjacht. Nederland is voorstander van sancties voor Japan, mocht het doorgaan met de jacht. Welke dat zouden zijn wilde Verhagen dinsdag nog niet zeggen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie