Man krijgt 33 jaar cel voor mislukte aanslag Londen

LONDEN - Een Britse rechtbank heeft dinsdag een Ghanese man 33 jaar celstraf opgelegd voor een mislukte poging om in Londen zelfmoordaanslagen te plegen op 21 juli 2005.

Manfo Kwaku Asiedu zou samen met vier andere mannen de aanslagen van 7 juli 2005 hebben willen nadoen. Bij die aanslagen kwamen 56 mensen om het leven.

De mislukte actie op 21 juli 2005 was lang van tevoren voorbereid, maar moest wel een exacte kopie worden van de eerdere aanslag op 7 juli, waarbij de metro en een bus werden getroffen. De zelfgemaakte bommen gingen echter niet af, omdat de ontsteking net niet helemaal in orde was.

Jury

Vier mannen werden eerder dit jaar veroordeeld tot veertig jaar cel. De 34-jarige Asiedu en een andere man kregen een nieuw proces omdat de jury er niet in slaagde om tot een oordeel te komen.

Asiedu heeft begin november voor de rechtbank alsnog schuld bekend, alhoewel hij destijds op het laatste moment afhaakte.

Rugzak

Hij zou als vijfde persoon met een bom in zijn rugzak de aanslag mee gaan plegen, maar hij dumpte zijn rugzak met explosieven in een park in Noord-Londen. Hij heeft ontkend dat hij zijn zenuwen niet te baas zou zijn geweest en beweerde dat hij gewoon van de bom af wilde zijn. Hij gaf zich enkele dagen later aan bij de politie.

Volgens Asiedu was het plannen van de aanslag een "grap" en heeft hij geweigerd te participeren in de aanslagen. Wel zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de aanschaf van grote hoeveelheden waterstofperoxide, dat het belangrijkste ingrediënt was van de bommen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie