WASHINGTON- Kleine groepen Amerikaanse en Koerdische militairen zijn donderdag begonnen met de intocht in Mosul in het noorden van Irak. De reguliere Iraakse troepen hebben langs de zogeheten 'groene lijn' die het noordelijke Koerdische deel scheidt van de rest van Irak, hun wapens ingeleverd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld donderdagavond bekendgemaakt.

"In Mosul hebben reguliere Iraakse troepen kennelijk de kans gekregen hun wapens in te leveren en vormen ze geen bedreiging meer", zei Rumsfeld in Washington tegen de pers na een vergadering met Congresleden. "De troepen die de stad zijn binnengegaan, zijn door de bevolking goed ontvangen", aldus de minister.

De Democratische Partij Koerdistan (DPK) bevestigde vrijdagmorgen dat Amerikaanse en Koerdische troepen Mosul waren binnengetrokken. "Dat is enkele uren geleden begonnen. Ik geloof niet dat de stad al is gevallen", zei een DPK-woordvoerder. Mosul is de op twee na grootste stad van Irak en de laatste grote stad die het Iraakse leger nog onder controle heeft.