Massale staking in Frankrijk (video)

PARIJS - Frankrijk ligt dinsdag voor een groot deel plat. Honderdduizenden ambtenaren staken tegen hervormingsplannen van de regering.

Onder meer leraren, ziekenhuispersoneel, postbodes en luchtverkeersleiders sloten zich met een 24-uursstaking aan bij het spoorwegpersoneel dat al sinds woensdag staakt, zo meldden Franse media.

Bezuinigingsplannen

Ambtenaren voeren de druk op bij de Franse president Nicolas Sarkozy die grootse bezuinigingsplannen heeft in de publieke sector.

Door de massale staking zijn veel scholen gesloten, leveren ziekenhuizen het minimum aan service, liggen er geen kranten in de kiosk en is het na een week nog steeds een chaos in het openbaar vervoer. Vertragingen en afgelaste vluchten, gestrande reizigers, lange files - vooral in de regio Parijs - zijn het gevolg.

Vakbond

De machtige vakbond in de energiesector CGT begon maandagavond met een 24-uursstaking, waardoor er minder nucleaire energie werd aangeleverd.

Veel studenten protesteren al sinds begin november tegen een nieuwe wet die universiteiten het recht geeft fondsen te werven in het bedrijfsleven. Lessen in de helft van de 85 Franse universiteiten raken hierdoor verstoord.

Rookwetten

De zogenaamde Bar-tabacs, cafés die sigaretten verkopen, sluiten zich woensdag aan bij de stakingen. Zij verzetten zich tegen de nieuwe anti-rookwetten die vanaf januari van kracht worden. Juristen en juridische medewerkers hebben een staking gepland op 29 november tegen plannen van de regering die het aantal lokale rechtbanken willen terugdringen.

Spoorbedrijf SNCF is bereid de komende vijftien jaar 90 miljoen euro aan compensatie aan zijn werknemers te betalen. De regering zou met het voornemen hebben ingestemd, aldus de krant Le Monde, die zich baseert op regeringsbronnen.

De aangeboden salarisstijgingen zijn bedoeld om de pijn te verzachten, maar de regering denkt er niet aan haar pensioenshervormingsplannen te wijzigen. "Je kunt niet tijdens verkiezingen zeggen dat iedereen zijn steentje bij moet dragen en dan toegeven omdat treinen en bussen niet rijden", aldus premier François Fillon. De partijen gaan woensdag rond te tafel.

Verlies

De staking kost Frankrijk 400 miljoen euro per dag, rekende de minister van Financiën Christine Lagarde voor. De schatting is gebaseerd op het verlies van bedrijven, van staalgigant ArcelorMittal en het vervoersbedrijf RATP tot winkels, hotels en theaters.

Frankrijk staakt

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie