Slechte ouders raken sneller gezag kwijt

DEN HAAG - Ouders die niet in staat zijn goed voor hun kinderen te zorgen, raken sneller het ouderlijk gezag kwijt.

Dat is een van de maatregelen in een wetsvoorstel van de ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie), dat ze dinsdag voor advies naar verscheidene instanties hebben gestuurd.

Uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat kinderen beter moeten worden beschermd tegen ouders die hen niet op een gezonde en evenwichtige manier opvoeden.

Toezicht

Meestal worden kinderen eerst onder toezicht gesteld, voordat ouders hun gezag kwijtraken. Ouders bij wie het er niet naar uitziet dat ze snel beter voor hun kroost gaan zorgen, bijvoorbeeld als ze drugsverslaafd zijn, kunnen straks ook sneller hun gezag kwijtraken. Ze hoeven daar ook niet meer mee in te stemmen.

Maatregel

In de wet wordt ook het voornemen uit het coalitieakkoord geregeld om kinderen gemakkelijker onder toezicht te stellen. Een rechter kan deze maatregel dan ook opleggen voor kinderen met relatief minder ernstige problemen.

Als een jongere uit huis is gehaald kan een rechter het ouderlijk gezag op bepaalde punten overdragen aan een Bureau Jeugdzorg.

Informatie

Het Bureau Jeugdzorg mag volgens het wetsvoorstel bij derden informatie opvragen over een kind als dat onder toezicht is gesteld. De ouders hoeven daar geen toestemming voor te geven.

De bedoeling is dat de jeugdzorg zo beter kan inschatten hoe een jongere eraan toe is en uit wat voor gezin die komt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie