Stadsdeel stelt kap 'Anne Frankboom' niet uit

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Centrum ziet voorlopig niet af van de kap van de 'Anne Frankboom'. Wethouder Marijke Vos (Groen Links) had dat maandagavond gevraagd.

Volgens een woordvoerder van het stadsdeel blijft de noodzaak van de kap vooropstaan. "We hebben dit besluit niet lichtvaardig genomen. Er is geen alternatief."

De rechtszaak dinsdagmiddag gaat door. De Bomenstichting heeft die samen met een aantal buurtbewoners aangespannen in een laatste poging de kastanjeboom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, te redden.

Kapvergunning

De woordvoerder van het stadsdeel benadrukte dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de kap van de boom. "Dat is de eigenaar. Wij hebben een kapvergunning afgegeven, maar die kan hij ook op een later moment gebruiken. Feit blijft wel dat we niet voor niets hebben aangedrongen op de kap."

Volgens Vos levert de zieke kastanje geen acuut gevaar op voor de omgeving. Dat concludeert zij op basis van een maandag uitgevoerde trekproef en ander recent onderzoek. "Met het uitstel van de kap wil de wethouder de gelegenheid geven voor nader onderzoek", aldus de woordvoerster.

Platform

Dat is ook precies wat de Bomenstichting wil. "Wij willen alleen de tijd om een alternatief te ontwikkelen en te kijken of we een financieel platform kunnen opzetten om de boom continu in de gaten te houden", aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman heeft het stadsdeel maandag al aangegeven dat het de kapvergunning wel wil intrekken, maar dat de verantwoordelijkheid voor de zieke boom dan weer bij de particuliere eigenaar komt te liggen. "Dat is natuurlijk een vreemde zaak, want ze hebben wel alle onderzoeken geïnitieerd."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie