'Havo- en vwo-leerlingen ten onrechte op vmbo'

AMSTERDAM - Twintig- tot dertigduizend kinderen stromen jaarlijks op een te laag niveau binnen in het voortgezet onderwijs.

Een deel van hen krijgt een te laag advies; een ander deel, de laatbloeiers, wordt onderschat. Dat schrijft Trouw dinsdag op basis van diverse onderwijsrapporten.

Zo'n vijfduizend kinderen komen elk jaar terecht op het vmbo, terwijl ze aanleg hebben om te slagen op de havo of zelfs op het vwo. De krant noemt dit nog een voorzichtige schatting, gebaseerd op onderzoeken van onder meer de Onderwijsraad en de Inspectie van het Onderwijs. Kinderen van laagopgeleide ouders zijn oververtegenwoordigd binnen de groep die op een te laag niveau instroomt.

Tweedeling

Woensdag begint de parlementaire onderzoekscommissie naar de onderwijsvernieuwingen van de laatste jaren met haar openbare verhoren. Die vernieuwingen hebben volgens onderwijssocioloog Jaap Donkers geleid tot een tweedeling. "Als het gaat om onderwijskansen is Nederland een van de meest ongelijke landen van Europa", wordt hij door de krant geciteerd.

Eerder dit jaar stelde de Onderwijsraad vast dat zeker tien procent van de kinderen op de basisschool onder hun kunnen presteert.

Tip de redactie