Wethouder wil uitstel kap Anne Frankboom

AMSTERDAM - Wethouder Marijke Vos (GroenLinks) wil dat de voorgenomen noodkap van de 'Anne Frankboom' wordt uitgesteld.

De Amsterdamse wethouder heeft maandagavond het Stadsdeel Centrum gevraagd de kap uit te stellen, meldde haar woordvoerster dinsdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Volgens Vos levert de zieke kastanjeboom geen acuut gevaar op voor de omgeving. Dit concludeert zij op basis van een maandag uitgevoerde trekproef en ander recent onderzoek. "Met de uitstel van de noodkap wil de wethouder de gelegenheid geven voor nader onderzoek", aldus de woordvoerster.

De Bomenstichting, die de kap wil voorkomen, zei blij te zijn dat Vos haar verantwoordelijkheid neemt. "Wij willen alleen de tijd om een alternatief te ontwikkelen en te kijken of we een financieel platform kunnen opzetten om de boom continu in de gaten te houden", aldus een woordvoerder.

Verantwoordelijkheid

De Bomenstichting heeft dinsdag nog geen contact gehad met het stadsdeel. Volgens de zegsman heeft het stadsdeel maandag al aangegeven dat het de kapvergunning wel wil intrekken, maar dat de verantwoordelijkheid voor de zieke boom dan weer bij de particuliere eigenaar komt te liggen. "En dat is natuurlijk een vreemde zaak, want ze hebben wel alle onderzoeken geïnitieerd."

Vooralsnog gaat de rechtszaak die voor dinsdagmiddag op het programma staat door. Tegenstanders van de kap hebben die aangespannen om de beroemde kastanjeboom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, te redden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie