'We hebben te veel verwacht van onze soldaten'

UTRECHT - Misschien waren de verwachtingen toen de PvdA achttien maanden geleden instemde met de missie in Uruzgan niet realistisch. "Misschien hebben we te veel verwacht van onze soldaten." Dat zei voorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA maandagavond op een landelijke slotbijeenkomst van de PvdA over een eventuele verlenging van de missie.

Wederom bleek daarbij in Utrecht hoe verdeeld de achterban is.

Uitgangspunten

De partijvoorzitter benadrukte dat de sociaal-democraten hun eigen uitgangspunten moeten vasthouden en dus opnieuw voor een verlenging van de militaire missie moeten kijken naar de ernst van de dreiging, het internationaal recht, de proportionaliteit en de kans van slagen.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hield de achterban voor dat de ontwikkelingen in de provincie hem niet tegenvielen, maar dat het geweld een "bottleneck" is. "We moeten ons afvragen of we de Afghanen kunnen helpen of niet, dat is de centrale vraag."

Achterban

De bijeenkomst in het Utrechtse Jacobitheater was volgens Koenders en de aanwezige PvdA-fractiewoordvoerders bedoeld om het oor te luisteren te leggen bij de achterban. Volgens Koenders maakt de mening van de achterban nog steeds onderdeel uit van zijn beraadslaging. "Draagvlak is voor een dergelijke missie erg belangrijk", zei hij.

Hoewel alles wijst op een voornemen om de Nederlandse militaire aanwezigheid na augustus 2008 voort te zetten, heeft het kabinet formeel nog geen besluit genomen. Ook de PvdA-fractie lijkt naar verlenging te neigen, maar heeft ook nog geen officieel standpunt ingenomen. Het kabinet hakt naar verwachting 30 november een knoop door. Daarna maakt de PvdA-fractie haar standpunt bekend.

Voor de gelegenheid waren in Utrecht deskundigen uitgenodigd als voormalig commandant Ton van Loon van de NAVO-troepenmacht ISAF in de zuidelijke provincies, hoogleraar humanitair recht en wederopbouw Thea Hilhorst uit Wageningen en directeur Willem van de Put van de ontwikkelingsorganisatie Healthnet. Ook werd kort gebeld met ngo-vertegenwoordigers uit Kabul.

Ongeveer honderd aanhangers en partijtijgers van de PvdA kwamen op de bijeenkomst af. Volgens Ploumen waaien de ideeën in de partij alle kanten uit. Zo vindt de afdeling van Noord-Holland dat de missie moet worden beëindigd, pleit Etten-Leur voor verlenging en wil Barendrecht dat de 'Nederlandse provincie' Uruzgan zo snel mogelijk moet worden overgedragen aan een ander NAVO-land.

Verdeeld

Ook in Utrecht bleek de partij verdeeld. Vooral de vraag, wat is het alternatief van blijven, leidde tot felle discussie. Koenders gaf achteraf aan het een "goed debat" te vinden, maar wilde niet zeggen wat hij nou uit dat debat mee zou nemen. Kamerleden Angelien Eijsink en Martijn van Dam zeiden vooral te merken dat de achterban met dezelfde vragen zit als zij en hielden net als Koenders hun mond dicht over hun standpunt.

Tip de redactie