'Al-Mansouri maakt het goed'

AMSTERDAM - De Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri maakt het goed. Dat zegt de Iraanse ambassadeur in Den Haag Bozorgmehr Ziaran tegen het NOS Journaal. Al-Mansouri werd vorig jaar mei in Iran aangehouden.

Volgens de ambassadeur zit Al-Mansouri vast omdat hij publiekelijk verschillende aanslagen zou hebben opgeëist. Bij die aanslagen zijn volgens de ambassade elf mensen omgekomen.

De verklaringen stonden volgens Ziaran te lezen op het internet. Volgens de achterban van Al-Mansouri zijn de verklaringen vervalst, meldt de NOS.

De activist mag volgens de ambassadeur zelfs af en toe zijn cel uit. Zo zou hij onlangs enkele dagen uit de gevangenis zijn geweest. "In Iran laten wij gevangenen af en toe naar buiten."

Al-Mansouri vluchtte eind jaren tachtig uit Iran. Hij was veroordeeld voor zijn activiteiten voor de Ahwaz Liberation Organisation (ALO) en werd betiteld als 'staatsgevaarlijk'. Hij vond daarop asiel in Nederland.

Vorig jaar mei werd hij opgepakt in Syrië, waar hij naar verluidt op uitnodiging van dat land verbleef vanwege zijn activiteiten voor de ALO, die opkomt voor de belangen van de Arabische minderheid in de Iraanse regio Al-Ahwaz en streeft naar onafhankelijkheid.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie