BRUGGE - Het Hof van Assisen in Brugge heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee Vlaamse mannen veroordeeld tot levenslang. Zij zijn schuldig bevonden aan drie roofmoorden in drie landen in 1996. Een van de slachtoffers was de 74-jarige Nederlandse homoseksueel Wouter Broerze.

De veroordeelden, de 42-jarige R.D. en de 46-jarige P. E., hadden Broerze destijds bij het Centraal Station in Amsterdam opgepikt om bij hem thuis in Baarn tegen betaling seks met hem te hebben. Debrabandere verstikte hem daar vervolgens met een plastic zak. De daders lieten hem in zijn flat achter na 800 gulden uit zijn jas te hebben ontvreemd. Wanneer Broerze precies werd vermoord, is niet bekend.

Het duo pleegde de eerste roofmoord op 7 februari. Het slachtoffer, de 52-jarige Leopold Wauters uit Blankenberge, werd dertien dagen later gevonden in een caravan op een camping. Het lijk was gewikkeld in een deken en vastgebonden met elektrische snoeren.

Later in het jaar leerden de mannen in Cambrils in Spanje de -jarige María Agudo Sánchez kennen. Ze kwamen erachter dat de vrouw een appartement in Salou bezat en wisten haar ervan te overtuigen om hen volmacht te geven voor de verhuur. Daarna besloten ze haar uit de weg te ruimen. Het slachtoffer werd in mei teruggevonden.

Nog meer slachtoffers

Na hun vlucht uit Spanje kwamen de twee mannen in Nederland terecht, waar ze contact zochten met kennissen van de vermoorde Spaanse vrouw. Ook volgde toen de ontmoeting met Wouter Broerze. De drie slachtoffers zijn allen door verstikking om het leven gebracht.

De buit van de drie roofmoorden bestond uit twee auto's, elektronische apparaten, huisraad en een som geld. De openbare aanklager had levenslang geëist. E. heeft er al vier jaar voorarrest opzitten. D. zat inmiddels vijftien maanden vast.