RIJSWIJK - Diverse steden in Zuid-Holland hebben maandagavond een aantal uur zonder drinkwater gezeten. Rond 21.00 uur waren alle problemen verholpen en stroomde er bij iedereen weer water uit de kraan.

Rond 19.00 uur viel de waterdruk bij bewoners van Leiden en omgeving helemaal of gedeeltelijk weg door een groot lek in een transportleiding. Deze loopt van Katwijk naar de bollenstreek. De oorzaak van het lek is nog onbekend.

Het kostte de medewerkers van het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH) ruim twee uur om dit lek voorlopig te dichten. Dinsdag komt er een definitieve oplossing. Bewoners zullen volgens een woordvoerster weinig last hebben van deze herstelwerkzaamheden.

Pompstation

Eerder op de avond zaten door het stilvallen van een pompstation ook 20.000 huishoudens in Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel ruim een half uur zonder water. Dit voorval had geen verband met het lek in de bollenstreek.

Door het wegvallen van de waterdruk is er mogelijk grondwater in de leiding terecht gekomen. Drinkwaterbedrijf Oasen adviseert de inwoners van deze plaatsen daarom het water tot en met vrijdag 3 minuten te koken voor gebruik.

Zuid-Holland uren zonder water