KOEWEIT - De sjiietische leider Abdul Majid al-Khoei is donderdag bij een belangrijke moskee in het Iraakse Najaf vermoord. De moord kan tot spanningen bij de sjiietische meerderheid in Irak leiden. Al-Khoei gold als gematigd en als een mogelijk nieuw bestuurder van een naoorlogs Irak.

Hij was de zoon van wijlen Groot Ayatollah al-Khoei, die de spirituele leider van de Iraakse sjiieten tijdens de Golfoorlog van 1991 was. Al-Khoei leefde sinds 1991 in Londen.

In dat jaar werd een sjiietische opstand tegen Saddam Hussein bloedig neergeslagen, mede doordat de Amerikanen de sjiieten na het einde van de Golfoorlog niet te hulp kwamen. Al-Khoei koos voor een ballingschap in Groot-Brittannië.

Kortgeleden keerde hij terug naar Irak om onder meer de Amerikanen te adviseren over de manier waarop ze moesten handelen in de heilige sjiietische stad Najaf. Hij stond er de opvolger bij van zijn vader, de door de Amerikanen uit huisarrest vrijgelaten Groot Ayatollah Said Ali al-Sistani. Door de inzet van beide leiders kon een explosieve situatie in de stad in de kiem worden gesmoord.

Al-Khoei leidt een liefdadigheidsorganisatie met filialen in Londen, New York en Montreal.