AMSTERDAM - De 'Anne Frankboom' is nog sterk genoeg om te kunnen blijven staan. Dat beweert de Bomenstichting maandag na een zogeheten trekproef. De test heeft aangetoond dat de boom nog voldoende kracht heeft om op eigen houtje overeind te blijven, zei een woordvoerder van de stichting na afloop.

Met die insteek zal de Bomenstichting dinsdag naar de bestuursrechter stappen in een laatste poging de voor woensdag geplande kap tegen te houden.

Onderzoek

De trekproef is maandagmiddag uitgevoerd door Boom-KCB uit Nijeberkoop, een ingenieursbureau dat zich bezighoudt met onderzoek van bomen en veiligheidsbeoordelingen.

In Nederland zijn slechts drie van dit soort bedrijven, aldus de zegsman. Aan de hand van een 'stormtest' werd gekeken hoe sterk de boom daadwerkelijk is. De test heeft volgens het bedrijf geen gevaar opgeleverd voor de boom of zijn omgeving.

Kapvergunning

De particuliere eigenaar van de beroemde kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, heeft een kapvergunning gekregen omdat de boom ernstig ziek is.

Volgens een recent onderzoek is het onverantwoord de kastanje nog langer te laten staan, omdat er een groot gevaar bestaat dat hij omvalt. Daarom hebben het stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting besloten dat de boom woensdag omgaat.