Plasterk schrapt programmavoorschriften omroep

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Media) wil de programmavoorschriften voor de diverse omroepen schrappen uit de Mediawet. In die voorschriften zijn de verplichte percentages informatie, cultuur en educatie vastgelegd die in de diverse tv-uitzendingen aan bod moeten komen.

Plasterk wil de verschijning van deze categorieën op de buis afdwingen door prestatiecontracten met de zendgemachtigden, vertelde hij maandag. De PvdA-bewindsman heeft al enkele prestatiecontracten met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) afgesloten. Alle nationale nieuwsevenementen zoals Koninginnedag en Bevrijdingsdag worden voortaan zowel op televisie als op internet rechtstreeks uitgezonden. NOS Journaals moeten binnen een half uur beschikbaar zijn via Uitzending Gemist.

Drama

Verder werd eerder al duidelijk dat er meer geld beschikbaar komt voor dramaseries. De NPO draagt jaarlijks bij aan achttien Nederlandse speelfilms. Deze afspraken zijn vastgelegd in een prestatieovereenkomst voor de periode 2008-2010.

Plasterk benadrukt dat de prestatieovereenkomsten niet over de inhoud van de programma's gaan. De onafhankelijkheid van de publieke omroep blijft zorgvuldig bewaard, belooft hij. De overeenkomsten gaan over de volle breedte van de publieke programmering, inclusief radio en internet, en prioriteiten kunnen om de zoveel jaar wisselen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie