JERUZALEM - Israël heeft besloten elk contact met de Palestijnse president Arafat te verbreken. Dit heeft een hooggeplaatste Israëlische functionaris donderdagochtend laten weten na een spoedvergadering van het zogeheten veiligheidskabinet.

Bekijk video

Het besluit is genomen na een nieuwe Palestijnse aanslag op een bus waarbij woensdag tien Israëli's om het leven waren gekomen. Volgens de bron heeft het kabinet besloten dat Arafat "rechtstreeks verantwoordelijk was voor de serie terreuraanslagen". Daarom "is Yasser Arafat niet langer van belang voor de staat Israël en zal er geen contact meer met hem zijn".

Het Israëlische leger zal overgaan tot een omvangrijke operatie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. In diverse steden zullen arrestaties worden uitgevoerd en wapens in beslag worden genomen, aldus de bron.

De Israëlische minister van Justitie, Meir Sheetrit, zei later op een persconferentie dat Arafat "geen partner voor het vredesproces kan zijn". Israël zal in de toekomst niet meer met de Palestijnen over veiligheidsvraagstukken overleggen.

Geen partner

Het feit dat Israël niet meer met Arafat praat, betekent volgens Sheetrit niet dat de joodse staat de Palestijnse leider persoonlijk wil uitschakelen. "Wij hebben niet de intentie Arafat op te pakken of te vermoorden. Wij zien hem simpelweg als iemand die als partner niets waard is."

Volgens Israëlische regeringsbronnen heeft minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres van de Arbeidspartij zich verzet tegen het verbreken van het contact met Arafat. Twee ministers van de rechtse Likud-partij van premier Sharon wilden Arafat zelfs in ballingschap dwingen, maar daartegen heeft Peres, evenals een andere linkse minister, zich met succes verzet.

Spoedzitting

Arafat heeft donderdagochtend vanuit zijn hoofdkwartier in Ramallah geprobeerd contact op te nemen met politici in de hele wereld. Op die manier hoopt hij Israël te weerhouden van een invasie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Ook eist hij een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Dit is vernomen van een van Arafats adviseurs.

Inmiddels hebben Israëlische helikopters Ramallah aangevallen, de stad op de Westelijke Jordaanoever waar de Palestijnse president Arafat al ruim een week vastzit.

Opnieuw beschietingen

De Israëlische helikopters hebben meer dan tien raketten afgevuurd op doelen van de Palestijnse Autoriteit. Volgens ooggetuigen sloegen vijf raketten vlakbij het kantoor van Arafat in. Het is onduidelijk of de Palestijnse leider zich op het moment van de aanval in zijn kantoor bevond.

Na de beschietingen met raketten drongen Israëlische tanks Ramallah binnen. Zij vernietigden een stelling van de Palestijnse politie in de autonome stad. Ook bezette het Israëlische leger een kantoor van de Palestijnse radiozender PBC op zo'n honderd meter van het kantoor van Arafat.

/NIEUWSDoden bij aanslag op autobus in Israël

/DOSSIERMidden-Oosten