SITTARD-GELEEN - De politie heeft maandag negen leerlingen van het Graaf Huyn College in Geleen gearresteerd na een uit de hand gelopen scholierenstaking.

Twee andere jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar kregen een bekeuring wegens verstoring van de openbare orde, meldden schooldirectie en politie.

De scholieren protesteren tegen het aantal lesuren van 1040 per jaar. Zij willen dat dat aantal omlaag gaat naar 960 per jaar.

Eieren

Enkele honderden scholieren van het Graaf Huyn College bezetten maandagochtend rond 10.00 uur een rotonde voor hun school. Ook gooiden ze eieren naar stadsbussen.

Nadat de politie hen daar verwijderd had, en de school alle 2300 leerlingen om escalaties te voorkomen naar huis had gestuurd, trok de groep lawaaiige scholieren naar twee andere scholen.

Vuurwerk

Bij de Trevianum Scholengemeenschap greep de politie opnieuw in, toen scholieren van Graaf Huyn daar met vuurwerk gooiden. De directies van Trevianum en het Da Capo College in Born hielden de hekken en deuren gesloten, zodat de eigen leerlingen zich niet bij de stakende scholieren konden aansluiten.

De scholen kregen veel telefoontjes van verontruste ouders, die wilden weten wat er met hun kinderen was. De directies van de scholen kregen zondag lucht van een sms-oproep. Daarbij werden scholieren opgeroepen zich maandagochtend op de Markt in Sittard te verzamelen voor een algemene staking.

Maatregelen

De politie werd op de hoogte gesteld, de scholen namen maatregelen. Alleen in Geleen wist een grote groep leerlingen uit school te lopen, de andere scholen sloten de deuren en hekken, zodat niemand meer weg kon, aldus een woordvoerder van Trevianum.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft zich van de wilde actie in Limburg gedistantieerd. LAKS wijst "het doelloos rellen" van de hand.

Ook de directies van de scholen in Sittard-Geleen veroordeelden de wilde actie. Dinsdag gaan de lessen gewoon door, wie wegblijft kan op sancties rekenen, aldus de directie van het Graaf Huyn College.

Relschoppende scholieren