TORA BORA - De Amerikaanse luchtmacht is donderdagochtend begonnen met zware bombardementen op de Afghaanse bergen bij Tora Bora, waar zich strijders van het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden hebben verschanst. Dit heeft een verslaggever van het Franse persbureau AFP ter plaatste geconstateerd.

In de loop van de nacht waren vijf of zes zeer zware explosies te horen. Ook landden zeker twee helikopters met mogelijk Amerikaanse of Britse speciale eenheden aan boord.

Woensdag waren onderhandelingen over een vrijwillige overgave van de islamitische strijders mislukt. Een plaatselijke commandant van de anti-Talibancoalitie, Haji Hazrat Ali, heeft voor donderdag een grootscheeps offensief tegen de Bin-Ladenaanhangers aangekondigd.

Nieuwe aanslagen VS

Twee leden van al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, hebben nieuwe aanslagen tegen Amerikaanse doelen aangekondigd.

Ayman al-Zawahri, een van de belangrijkste adviseurs van Bin Laden, zegt in een interview met de krant al-Majallah dat al-Qaeda zelfmoordaanslagen zal plegen tegen de Amerikaanse troepen in Afghanistan. "De echte oorlog is nu begonnen. Het zal een lange oorlog zijn. Wij zullen de Amerikanen zware verliezen toebrengen, en zelfmoordaanvallen zullen een van onze meest efficiënte methodes zijn", aldus Zawahri in de krant.