TERBAND - Gurbe, een roodbruine kater (9) uit Friesland, heeft zijn negen levens hard nodig gehad tijdens zijn verblijf in een werkende wasdroger. Zijn dierenarts noemt hem zelfs een wonderkat. Anderhalf uur zat Gurbe in de machine en hij leeft nog steeds.

Zijn baas Metha de Bruin uit het Friese Terband raakte helemaal in paniek toen zij de was maandagavond uit de droger wilde halen. Zij dacht dat hij dood was. "Het beest was helemaal verstijfd en zat onder het bloed. De wasdroger zat onder de haren." Omdat Metha haar kat niet durfde beet te pakken, belde zij een kennis op. Toen zij Gurbe uit de wasdroger wilde halen was de kat verdwenen.

Dinsdag werd het beest gevonden in het kolenhok. Hij was er slecht aan toe. Inmiddels is het beest weer iets opgeknapt. Hij drinkt en eet weer, maar slaapt veel. Volgens de dierenarts verkeert Gurbe in shock, maar komt hij er wel weer bovenop. De Bruin zegt dat dit een ijzersterke kat is. "Eerder werd hij al mishandeld door zijn vorige baas. Hij had een gebroken bekken en zijn staart moest geamputeerd worden. Het was al een unicum dat hij dat overleefde. Ze zeggen dat een kat negen levens heeft. Ik geloof dat meteen!"