BEUNINGEN - De GGD heeft definitief vastgesteld dat in Beuningen sprake is van de papegaaienziekte. Dat meldde een woordvoerder van de GGD Regio Nijmegen vrijdagavond.

Achttien mensen werden ziek na een bezoek aan een vogelshow in Weurt begin deze maand. Zeven mensen liggen in het ziekenhuis.

Onderzoek

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van papegaaienziekte. De GGD hield vrijdag al langer rekening met die mogelijkheid. Symptomen zijn longontsteking, keelpijn, rillerigheid en een grieperig gevoel.

Volgens de GGD zijn enkele zieken er ernstig aan toe. De verwachting is echter dat iedereen met behulp van antibiotica weer volledig herstelt.

Bezoekers

De getroffen personen zijn standhouders en een keurmeester die aanwezig waren bij een vogelshow in Weurt op 2, 3 en 4 november.

Volgens de GGD is niemand van de circa tweehonderd bezoekers ziek geworden, al wordt bezoekers wel aangeraden alert te zijn op symptomen. Huisartsen in de regio zijn ingelicht.

Contact

De leden van de vogelvereniging die de vogelshow organiseerden, moeten hun dieren binnenhouden. Ook wordt aangeraden om contact met de vogels zo veel mogelijk te beperken.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) gaat de ontlasting van de vogels onderzoeken. Binnen tien dagen moet duidelijk zijn welke dieren ziek zijn. De papegaaienziekte is ook bij vogels goed te genezen, aldus de GGD.