BAGDAD - Amerikaanse mariniers hebben in de vroege ochtend van donderdag een noordoostelijke wijk van Bagdad 'schoongeveegd'. Ze bestookten troepen die de Iraakse president Saddam Hussein nog steeds trouw zijn met zware artillerie, mortieren en mitrailleurvuur.

Gevechtsvliegtuigen steunden de mariniers vanuit de lucht en militairen op de grond zeiden in het donker Iraaks luchtafweergeschut te zien oplichten tegen de lawaaiige, maar onzichtbare, toestellen.

Volgens militaire bronnen moest de nachtelijke actie in de wijk een gebied rond Saddam City veiligstellen, waar ongeveer twee miljoen sjiietische moslims wonen.

Noord-Irak

Woensdagavond is de stad Makhmur, halverwege tussen de grote steden Mosul en Kirkuk, 'bevrijd'. Dat heeft de satelliettelevisie van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) gemeld. "De stad is niet langer onder controle van de Baath-partij en is weer in handen van het Koerdische volk", liet KurdSat TV weten. Een hoge Koerdische commandant bevestigde dat Makhmur is ingenomen, en liet weten dat ook de plaats Altun Kubri was gevallen.

Makhmur viel zonder gevecht, aldus de commandant. Het is nog niet duidelijk of de Koerden de plaats helemaal zijn binnengetrokken. In Altun Kubri zouden de Koerdische strijders zijn onthaald door een juichende meningte, die enkele uren eerder ook al de Amerikaanse troepen zou hebben binnengehaald.

Vanuit Altun Kubri gaan de Koerden en de Amerikanen op weg naar de plaats Dibis, zo maakte de Koerdische woordvoerder bekend.