ROERMOND - De ene advocaat gokt op de toepassing van het minderjarigenstrafrecht, de ander op verminderde toerekeningsvatbaarheid. Silvio R. en Khalid L. staan dinsdag terecht voor de rechtbank in Roermond op verdenking van doodslag op René Steegmans.

De 22-jarige student uit Venlo werd op 22 oktober het slachtoffer van zinloos geweld. Op een parkeerplaats van een supermarkt in Venlo-Zuid nam hij het op voor een 73-jarige gehandicapte vrouw die gehinderd werd door de twee verdachten op een scooter. De toen 18-jarige jongens gaven Steegmans hierop klappen op zijn hoofd waardoor het slachtoffer hersenletsel opliep.

Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis. De twee gingen na de vechtpartij rustig boodschappen doen en konden in de winkel worden aangehouden.

M. Heuvelmans, advocaat van Silvio R. hoopt dat zijn cliënt aanspraak kan maken op het minderjarigenstrafrecht. "Hij was weliswaar 18 toen het gebeurde, maar hij heeft de geestelijke vermogens van een kind van 13, 14 jaar", zegt de raadsman. Voor hoofdverdachte L. geldt die verzachtende omstandigheid niet. Zijn advocaat, A. Kok-Verheijde, kan hooguit de psychologische rapporten aanvoeren waarin haar cliënt verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard.

Bekentenis

L. bekende enkele dagen na de mishandeling de fatale klappen te hebben uitgedeeld. Zijn vriend R. werd ook gearresteerd, nog dezelfde maand vrijgelaten, maar op aandringen van het gerechtshof opnieuw in hechtenis genomen. Hij zou weliswaar niet hebben geslagen, maar L. wel hebben aangemoedigd.

Taakstraf

Het is niet de eerste keer dat L. met justitie in aanmerking komt. In 2000 veroordeelde de rechter hem tot een taakstraf van dertig uur wegens mishandeling. Ook. R. is geen onbekende voor justitie, maar het is wel de eerste keer dat hij zich moet verantwoorden voor een geweldsdelict.

Stille tocht

De dood van Steegmans leidde tot massale verontwaardiging in het hele land. Aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Steegmans liepen zeker 17.000 mensen mee. Zijn moeder ontwikkelt momenteel met de gemeente Venlo een project op basisscholen waarbij de jeugd op het nut van normen en waarden wordt geattendeerd. "Het gaat om een lesprogramma dat in Engeland heel goed blijkt te werken", aldus Jeannette Steegmans, die een actieve rol in de campagne gaat spelen.