BEUNINGEN - De zeven mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een mogelijke besmetting van de papegaaienziekte, zijn er slecht aan toe. Ze zijn echter niet in levensgevaar en artsen verwachten dat allen zullen genezen.

Dat heeft burgemeester Huib Zijlmans van Beuningen vrijdag gezegd op een persconferentie over de vermoedelijke uitbraak van psittacose na een vogelshow in Weurt (gemeente Beuningen).

Longontsteking

De patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen hebben een ernstige vorm van longontsteking, aldus Koene. Die is te behandelen met een speciaal soort antibiotica. Koene waarschuwt dat de algemeen voorgeschreven antibiotica niet helpen tegen psittacose.

Voor zover nu bekend zijn achttien mensen ziek geworden. Eerder sprak de GGD regio Nijmegen over zestien zieken.

Ouderen

De zieken zijn allemaal ouderen van rond de 70 jaar, aldus Zijlmans, die langdurig in contact zijn geweest met de vogels. Volgens de GGD is sprake van een "beperkte uitbraak". De zieken zijn allemaal exposanten. Eén is keurmeester.

Alert

Tot nu toe hebben zich volgens GGD-arts René Koene geen bezoekers met ziekteverschijnselen gemeld. Toch raadt de gezondheidsdienst mensen die wel op de show zijn geweest aan om nog enkele dagen alert te zijn op griepachtige klachten als koorts, diarree, spierpijn en hoofdpijn.

Omgeving

Huisartsen in de regio zijn op de hoogte gesteld van de vermoedelijke uitbraak van papegaaienziekte. Naar alle waarschijnlijkheid waren alle ongeveer tweehonderd bezoekers afkomstig uit Weurt of directe omgeving.