BAGDAD - Amerikaanse mariniers kwamen donderdagochtend onder vuur te liggen, toen zij in of vlak buiten Bagdad een moskee wilden doorzoeken waar volgens berichten Saddam Hussein zich zou kunnen ophouden. Volgens de BBC werden de troepen waarschijnlijk beschoten door de speciale Republikeinse Garde.

Een commandant van de Amerikaanse troepen meldde dat de gevechten vrij hevig zijn. De strijd speelt zich af langs de noordelijke oever van de Tigris. Een marinier is bij de gevechten gedood. Dertien mensen raakten gewond, aldus de commandant.

Overigens maakte het Centrale Commando in Qatar donderdag bekend dat er dinsdag ook een Amerikaanse marinier was gedood bij gevechten tijdens de inname van Bagdad. "De marinier stierft eervol in dienst van zijn vaderland, bij de strijd voor de bevrijding van het het onderdrukte Iraakse volk", aldus de Centcomverklaring.

Een groot deel van Bagdad leek donderdagochtend rustig en onder controle van de geallieerde troepen. Veel mensen hebben zich volgens ooggetuigen verschanst in hun huizen, uit angst voor plunderingen.