BEST - Knarsetanden in de slaap, de helft van de bevolking doet het min of meer regelmatig, 10 procent heeft er echt last van. Een bedrijf in Best meent de oplossing te hebben gevonden met de zogenaamde bruxstop. Het apparaatje, dat door een tandarts in de mond kan worden aangebracht, geeft tijdens de slaap kleine stroomstootjes aan de kaakspieren zodat de mond wordt geopend en het knarsetanden stopt.

De Europese Unie heeft voor het project een subsidie van 1 miljoen euro (2,2 miljoen gulden) gereserveerd uit het zogenaamde Stimulus-fonds.

"Er bestonden al beschermplaatjes in de mond die de kiezen beschermen, maar dit idee bestond nog niet. De bruxstop is een plaatje van enkele vierkante centimeters grootte, dat met een klein kastje en een kabeltje in de mondholte wordt geplaatst", aldus directeur J. Zilverschoon van Roto Electronics

Het apparaat, dat circa 450 euro (1000 gulden) gaat kosten, komt in het voorjaar van 2002 op de markt. ,"Daarna zal het nog enige tijd duren voordat we tot massaproductie kunnen overgaan", aldus Zilverschoon, wiens bedrijf zestig werknemers heeft.

Roto Electronics is in bespreking met verschillende ziektekostenverzekeraars. "Het is een nieuw product, de gesprekken bevinden zich nog in een pril stadium", aldus Zilverschoon.