CAIRO/AMMAN/GAZA - De Irakezen moeten zo snel mogelijk de regering van hun land ter hand nemen. Dat heeft de Egyptische president Hosni Mubarak woensdag in Caïro beklemtoond. Hij zei in een reactie op de val van de Iraakse hoofdstad dat stabiliteit in het land vereist dat de zonen van Irak hun land snel zelf besturen.

Mubaraks minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Maher, heeft met zijn Amerikaanse collega Colin Powell over de situatie in Irak gesproken. Hij heeft Powell opnieuw verteld dat de Irakezen zelf moeten beslissen wat ze willen, zonder buitenlandse inmenging. Maher zei dat er nog steeds een Iraakse regering bestaat en dat nog moet blijken hoe de volgende wordt samengesteld.

De Amerikaanse regering wil Irak enige tijd besturen met een gepensioneerde Amerikaanse generaal, Jay Garner, aan het hoofd in Bagdad. Dat voornemen valt slecht in de Arabische wereld en in Europa.

Jordanië

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marwan Moasher, beklemtoonde woensdag in Amman dat het Iraakse volk zijn leiders moet kiezen. Hij waarschuwde dat uiteenvallen van het land ernstige consequenties zal hebben.

Israël

Een medewerker van de Israëlische premier Sharon, Zalman Shoval, zei in een reactie op de ontwikkelingen in de Iraakse hoofdstad dat de Palestijnen zouden moeten leren van de val van het regime van Saddam Hussein. Shoval hoopt dat het terrorisme in de regio daardoor afneemt.

In de Gazastrook hebben Israëlische soldaten woensdag vier Palestijnen doodgeschoten, onder wie een jongen van dertien jaar oud. Het Iraakse regime is in de bezette gebieden populair omdat het een van de weinige Arabische regimes is die financiële toezeggingen aan de Palestijnen daadwerkelijk is nagekomen.