AMSTERDAM - De Anne Frankboom staat helemaal niet op het punt om te vallen en hoeft dan ook niet dringend gekapt te worden.

Die conclusie trekt de Bomenstichting na de beroemde kastanje in Amsterdam woensdag onderzocht te hebben. Een woordvoerder bevestigde donderdag een bericht hierover in de Volkskrant.

De Bomenstichting en een aantal buurtbewoners stappen dan ook naar de rechter om de kap te voorkomen. Zij hebben de rechtbank donderdag verzocht hier een stokje voor te steken, in ieder geval tot de door hen ingediende bezwaarschriften zijn behandeld.

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum maakte eerder deze week bekend dat de boom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, volgende week woensdag omvergaat. De 27 ton zware kastanje zou er door een explosieve groei van tonder- en honingzwam zo slecht aan toe zijn dat hij een gevaar is voor de omgeving.

Verankering

Volgens de zegsman van de stichting blijkt uit het onderzoek echter dat de boom in de tuin van Keizersgracht 188 bijvoorbeeld nog drie flinke wortelaanzetten heeft. "Dat is zo'n sterke verankering dat je ervan kan uitgaan dat er nog een stevige stam staat."

"Wij schatten in dat het risico niet zo groot is dat hij acuut gekapt moet worden", aldus de woordvoerder. "De gemeente heeft hierover verkeerde informatie verstrekt."

Reddingsplan

De Bomenstichting trekt al enige tijd op met een groep omwonenden om de 'Anne Frankboom' te redden. Toen de eigenaar van de kastanje in maart een kapvergunning ontving, kregen zij de tijd om nog met een reddingsplan te komen. Deze week besloot Amsterdam-Centrum echter dat het ook daar te laat voor is.

De woordvoerder laat weten dat de stichting zich nu beraadt op verdere stappen. Zo hoopt de organisatie het stadsdeel er nog van te kunnen overtuigen de boom met een constructie te ondersteunen. Ook juridische stappen zijn niet uitgesloten.

Discussie

Een zegsman van Amsterdam-Centrum zei in een reactie dat het stadsdeel vrijdag met de tegenpartij om de tafel gaat om de onderzoeksresultaten te bespreken. Dat de zaag volgende week in de kastanje gaat, staat volgens hem echter niet ter discussie.

De politie moest er woensdag overigens aan te pas komen toen de stichting het onderzoek wilde uitvoeren. De organisatie was van plan een zogeheten trekproef te doen. Daarbij wordt de windkracht nagebootst door aan de kastanje te trekken.

De eigenaar was echter bang voor ongelukken en belde de politie. De Bomenstichting gebruikte vervolgens een andere methode.