ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft woensdag de twee verdachten van de Apeldoornse kofferbakmoord veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht jaar. De hoofdverdachte, de 18-jarige Twellose M. van W., kreeg ook tbs en dwangverpleging.

De rechter achtte de twee schuldig aan medeplegen van moord. Van W. was de vriendin van het slachtoffer, de 32-jarige René Barmentloo uit Twello. De 30-jarige medepleger Erik H. uit Apeldoorn handelde uit liefde voor Van W.

Motief

Voor de rechtbank bekende het tweetal twee weken geleden de moord. Het motief bleef onduidelijk. De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die eiste eind vorige maand tien jaar cel tegen beide verdachten en voor Van W. tbs met dwangverpleging.

Blind verliefd

De door deskundigen als zwakbegaafde omschreven H. was blind van liefde voor de jonge vrouw. Hij kreeg op 28 oktober (een dag voor de moord) een briefje in de handen gedrukt. Daarin vroeg de vrouw hem om touw, werkhandschoenen, bakstenen en medicijnen te kopen. H. wist wat Van W. van plan was. Hij deed de volgende dag echter niets om te voorkomen dat Barmentloo in zijn eigen huis in Twello stierf.

Uit sectie bleek dat het slachtoffer om het leven was gebracht door verstikking. Onduidelijk bleef of dat het gevolg was van het kussen dat de vrouwelijke verdachte op de mond van het slachtoffer gedrukt hield of door het touw dat de twee om de hals van de Twellonaar hadden gebonden en dat H. lange tijd strak hield.

Aanhouding

De twee liepen bij toeval in Apeldoorn tegen de lamp toen ze op zoek waren naar een plek om zich van het lijk te ontdoen. Door de zenuwachtige manier van rijden, hield de politie het tweetal staande. Nadat bleek dat de vrouw geen rijbewijs bezat en er een schaar in de auto lag die veel gebruikt wordt bij inbraken, moest de kofferbak worden geopend. Agenten vonden daar het lijk van Barmentloo.